2016-04-15

Tudtad-e?

Érdekességek a pirotechnikáról és rólunk:

Magyarországon már legalább 500 éve rendeznek tűzijátékokat, Szent István napja pedig egyik legrégebbi ünnepünk. A kettő azonban csak viszonylag későn kapcsolódott össze: az első augusztus 20-i tűzijátékokat a 19. század első felében tartották.

Az első magyarországi tűzijáték időpontja sajnos nem meghatározható. Egyes vélemények szerint Mátyás király és Beatrix esküvőjén rendeztek először tűzijátékot, mások szerint már korábban, a 14-15. század fordulóján robbantak az első színes rakéták Magyarország egén.

Az egyik legrégebbi hazai adat a tervezett esemény elmaradásával kapcsolatos. 1563-ban Miksa király koronázására Pozsonyban nagy látványossággal készültek, Trója várának imitált ostromát kívánták bemutatni a közönségnek. A vár fából épült hasonmására szerelték föl a rakétákat, ám egy német és egy olasz katona között vita támadt. A németek nem akarták meggyújtani a röppentyűket, az olasz katona azonban idő előtt begyújtotta azokat, így nagy ropogással az egész favár leégett, az esti táncmulatság és tűzijáték pedig elmaradt.

A legnagyobb valaha gyártott tűzijáték bomba 1 200 mm-es. Magyarországon a legnagyobb fellőtt tűzijáték bomba 300 mm-es, ilyet a budapesti augusztus 20-i tűzijátékon kívül első alkalommal cégünk lőtt.

Az első dokumentált óriásbomba fellövés Magyarországon 1994-ben történt Szegeden. Ezt a 250mm-es gömb bombát Bácskai Tamás pirotechnikus lőtte fel, aki később a Pyro Maxx Kft-t alapította.

Zenére komponált, célszámítógéppel vezérelt tűzijátékot Első alkalommal 1996-ban üzemeltettek Magyarországon. Ez az esemény is a alapítónk nevéhez fűződik.